Annons

Annons

Äntligen äppeltider!

Dela
(0)

Inget smakar så friskt som de första sommaräpplena! Transparent blanche är underbart goda i äppelkaka eller paj och i Hemmets Veckotidning nr 33 frossar vi i desserter och kakor med äpplen. Här får du ett smakprov! Och du – spara recepten för säsongen är lång…

Annons

Mandel- & äppelkaka
Till kaffet eller efter maten – saftig, smakrik kaka som alltid är lika rätt!
10–12 bitar
275 g mandelmassa
100 g mjukt smör
3 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal av 1/2 citron
3 msk hackad sötmandel
1 vaniljstång
Topping
4 äpplen
4 msk smör
4 msk strösocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
Garnering
äppelskivor
kryddgrönt
Servering: vaniljsås eller vispad grädde

Ugn 175°

Gör så här
1. Riv mandelmassan i en skål. Klicka i smör och vispa till en porös smet. Dela äggen. Rör ner gulorna i smeten.
2. Blanda mjöl, bakpulver, citronskal och mandel. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna. Vänd ner mjölblandningen i mandelmassesmeten.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd varsamt ner vitorna i smeten. Bred ut smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant, ca 24 cm i diam.
4. Topping: Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Stick ner dem i smeten. Smält smöret och pensla kakan. Blanda socker och kryddor och strö ut över kakan.
5. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Täck med folie mot slutet om ytan får för mycket färg. Låt svalna. Garnera kakan inför servering.

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…