Annons

Annons

Ankbröst med apelsinsås och potatisrosor

Vill du bjuda på något riktigt festligt med influenser från franska köket? Prova den här rätten med ankbröst, apelsinsås och fina potatisrosor!

Dela
(0)

Ankbröst med apelsinsås och potatisrosor

2 port
ca 300 g ankbröst, 1–2 st
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
2 dl vatten (till sky)

Apelsinsås
1 schalottenlök
1 msk smör
1/2 dl portvin eller madeiravin
2 dl steksky (sparad)
2 msk konc kalvfond
2 msk pressad apelsinsaft
1/2 msk maizena majsstärkelse
1 tsk rivet apelsinskal
1/2 tsk salt
2 krm peppar

Annons

Potatisrosor
350 g potatis
10 g smör
1 äggula
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Servering
apelsinskal
kokt broccoli
grönsallad
Ugn 175°

 

Gör så här

1. Potatisrosor: Skiva och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll bort vattnet, pressa potatisen och rör ner smör, äggula, salt och peppar. Lägg potatismoset i en tyll (spritsmunstycke) och spritsa ut små potatisrosor på en plåt med bakpapper. Hit kan du förbereda! Gratinera rosorna strax före servering i 225° till fin färg.

2. Ankbröst: Skär ett diagonalt rutmönster i skinnet. Bryn brösten i smör till fin färg, ca 5 min per sida. Salta och peppra. Vispa ur pannan med vatten (spara till såsen). Lägg över dem på ett ugnsfast fat och stek till 58–65° innertemperatur (det ska vara rosa inuti). Låt vila i folie (spara köttsaften).

3. Apelsinsås: Finhacka och fräs löken i smör. Häll i vin, den sparade stekskyn och fonden. Koka 15 min. Sila, ta bort löken och koka upp igen. Blanda apelsinsaften med maizena och vispa ner det i såsen. Koka några min. Tillsätt apelsinskalet. Salta och peppra.

4. Skär ankbrösten i tunna, sneda skivor. Lägg på tallrikar och riv över extra apelsinskal. Servera köttet med såsen, broccoli, potatisrosor och sallad.

 

Tips!

Tänk på att köttet eftersteker, ta ut det några grader före önskad temperatur. 60° motsvarar medium, 68° well done (i sluttemp).

 

Vintips!

Rött vin med bärig smak med inslag av skogsbär och örter. Serveras vid 14–16°.

Beaujolais Royal (nr 5408), 74:–, Systembolaget.

 

Läs mer

Ankbröst och rödvinssås

Ankbröst med fikon

Kyckling med ädelost och svamprisotto

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…