Annons
Annons

Alla prover var bra – men jag hade ingen ork…

Tröttheten var förlamande, kroppen värkte och gråten låg ständigt på lur. Ann-Christine Reimer gick till doktorn, men inget syntes på hennes prover. Nu har läkarna äntligen hittat felet – och lösningen på många års lidande...

Annons

Ann-Christine Reimer

 

Missa inte: Har du problem med sköldkörteln? Lyssna på senaste avsnittet av Hemmets doktorspodd!

 

Läs mer: Jag förstod inte att mina problem kom från sköldkörteln

 

De första symtomen kom redan 2002. En kraftlöshet och en trötthet hon aldrig tidigare upplevt golvade Ann-Christine fullständigt. Hennes första tanke var att hon kört slut på sig själv efter att ha tränat extremt hårt. Men trots vila och återhämtning blev hon inte piggare.
– Bara att ta sig till jobbet var en enorm kraftansträngning, säger Ann-Christine, som i dag är 49 år och bor i Limhamn i Malmö.
Dagarna blev till veckor utan att energin återkom. Ann-Christine tog kontakt med företagshälsovården som inte hittade några medicinska orsaker till tröttheten. Alla prov visade att hon var frisk som en nötkärna. Det så kallade TSH-värdet i blodet, som mäter sköldkörtelhormonerna, var inom referensvärdena som då låg på 4,0. Ann-Christine hade ett TSH på 3,8. Men vad hon och läkaren inte visste var att Ann-Christine hade drabbats av vävnadshypotyreos – hennes sköldkörtel fungerade enligt proverna, men de hormoner som den producerade nådde inte sitt slutmål vilket ger samma symtom som en underfunktion i sköldkörteln.

Så det var inte så konstigt att Ann-Christine mådde dåligt. Hon hade dessutom fått en influensaliknande muskelsmärta i kroppen som gjorde att hon knappt orkade resa sig från soffan.
– Jag testade allt från massage till qigong, men inget hjälpte.
I september 2004 togs nya sköldkörtelprover hos företagsläkaren, och nu hade värdena stigit. Diagnosen blev hypotyreos till följd av en kronisk inflammation i sköldkörteln, som är den vanligaste formen av sköldkörtelsjukdomar.
Ann-Christine remitterades till en endokrinolog och fick Levaxin, först 25 mikrogram som efter några månader höjdes till 50.
– Men jag tyckte inte att det hjälpte tillräckligt så jag tog saken i egna händer och höjde dosen på eget bevåg. Jag resonerade att så länge jag mådde bra så var allt frid och fröjd.
Ann-Christine blev piggare men hon fick inte tillbaka den forna energin. På nätet hittade hon information om sköldkörtelhormonet Liothyronin/T3 som haft god effekt på andra med liknande symtom som Ann-Christine.

Envis som hon är lyckades hon tjata till sig T3. Hon började med en liten dos på fem mikrogram samtidigt som hon stod kvar på Levaxin.
– Jag kände direkt att något hände i kroppen. Sakta började jag fyllas med energi och det var en helt ljuvlig känsla att äntligen kunna börja göra saker som jag inte orkat på flera år. Det kändes som att livet kom tillbaka.
Då hade det gått fem år sedan hon insjuknade, men kampen för att återfå en stabil energi fortsatte eftersom Ann-Christine fortfarande inte kände sig helt återställd.
Av en händelse fick hon höra talas om Armour Thyroid, torkat svinsköldkörtelhormon.
För Ann-Christine vände livet omgående när hon började med Armour Thyroid våren 2009.
– Plötsligt orkade jag allt. Jag kunde till och med springa igen! Jag är 100 procent övertygad om att det var det torkade svinsköldkörtelhormonet som fick mig på banan igen!

Ett stort och dolt kvinnoproblem
Läkaren Helena Rooth Svensson har vigt sitt liv åt att studera sambandet mellan sköldkörtelhormonerna och cellernas egna energiproducenter, mitokondrierna. Två livsviktiga system som, när de inte fungerar, kan orsaka samma symtom som sköldkörtelsjukdomar.Helena Rooth Svensson
Trots att hon inte tar emot patienter längre får Helena, som själv har hypotyreos, dagligen mejl från drabbade patienter med symtom men som nonchaleras av läkarna.  Problemet är att det THS-prov som visar sköldkörtelns funktion kan missleda läkaren. Sköldkörteln fungerar ju som den ska, det är i nästa led, inne i cellerna, som det brister, och det syns inte vid en provtagning.
Det är många steg som måste fungera för att sköldkörtelhormonerna ska komma in i cellerna. Kommer de inte in fungerar inte cellernas kraftverk, mitokondrierna, som ger kroppen energi och symtomen blir då desamma som när sköldkörteln inte fungerar, förklarar Helena Roth Svensson.
Och om THS-värdet är normalt men du har symtom som liknar hypotyreos kan Levaxin användas som ett diagnosverktyg i första hand. Märker du då någon skillnad, kan detta tyda på att du lider av en form av hypotyreos, så kallad vävnadshypotyreos.
Vid hypotyreos räcker det inte alltid med att ge Levaxin, som enbart innehåller sköldkörtelhormonet T4. Patienterna kan behöva tillskott av T3/Liothyronin för att alla vävnader i kroppen ska få tillgång till sköldkörtelhormonerna. Under senare år har även torkat svinsköldkörtelhormon, Armour Thyroid, börjat användas som ett komplement till Levaxin och Liothyronin.
Vilka är riskerna om man går länge med en obehandlad hypotyreos?
– Låg ämnesomsättning gynnar den inflammatoriska reaktionen i blodkärlen vilket kan leda till stroke eller hjärtinfarkt. Kvinnor som har problem att bli gravida har ofta en underfunktion i sköldkörteln. Vid alzheimer har man konstaterat normala värden i blodet men låga T4 i ryggmärgsvätskan.
Vad har du för råd till patienter som har bra värden men ändå mår dåligt?
– Vid tydliga tecken på hypotyreos bör patienten få testa Levaxin under några månader. Vissa kan även behöva ett tillskott med en liten dos av det aktiva hormonet T3, Liothyronin.
Finns det några risker med Liothyronin?
– Liothyronin är ett väldigt potent läkemedel som kan ge hjärtklappning. Det är viktigt att iaktta försiktighet och bara ge låga doser som komplement till Levaxin.
Vad är viktigt att veta om torkat svinsköldkörtelhormon?
– Det är en liten bit av sköldkörtel från gris som innehåller framförallt T4 och lite T3. Armour Thyroid är också ett potent läkemedel och för höga doser kan leda till förhöjd ämnesomsättning och hjärtklappning.
Är det något du rekommenderar?
– Ja, absolut. Men det är som med all medicin, ett preparat passar inte alla. Så länge vi inte kan mäta sköldkörtelhormonerna på cellnivå har vi inget annat val än att pröva oss fram.
Finns det några risker?
– Nej, inte så länge det är kontrollerat och importeras från välrenommerade läkemedelsföretag. Riktigt farligt kan torkat svinsköldkörtelextrakt däremot bli om man beställer över nätet. Då har du ingen aning om vad du stoppar i dig och risken finns att salmonella, ehec eller någon annan smitta överförs.
Vem får skriva ut svinsköldkörtelhormon?
– Medlet skrivs ut på licens och det är Läkemedelsverket som avgör om ansökan ska beviljas, inte behandlande läkare. Det är mycket svårt att få en licensansökan godkänd. Patienten ska ha medicinerat med Levaxin minst ett år och samtliga värden granskas.
Finns det något annat jag kan göra själv för att må bättre?
– Allmänt kan man säga att det är viktigt att få i sig tillräckligt med jod, selen och Q10.
Fotnot: På www.heroscare.se kan du läsa mer om Helena Rooth Svenssons forskning och arbete.

Här hittar du mer information:

www.hypotyreos.info
www.skoldkortelforeningen.se

 

Läs mer: Tröttheten tog över mitt liv
Läs mer: Ingen förstod varför jag var så sjuk 
Läs mer: Min son blev frisk när citronsyran försvann 

Text: Katarina Arnstad Elmblad
Foto: Gugge Zelander, privat

 

Läs också:

Dela
(5.22k)

webshop-widget

Annons
 • Pingback: Hemmets Veckotidning nr 4 på webben | blogg.visit-stina.com()

 • Stoppa sköldkörtelskandalen

  Namninsamlingen Stoppa sköldkörtelskandalen pågår på http://www.skrivunder.com/stoppa_skoldkortelskandalen. Skriv gärna under och gör din röst hörd.
  Tack på förhand!

 • Nadja

  Tyvärr är det mycket svårt att få Liothyronin utskrivet, då många läkare inte har rätt kunskaper! Svinhormoner skulle jag kunna säga är stört omöjligt, då läkare blir prickade av socialstyrelsen. De läkare jag pratat med vägrar skriva ut naturlig svinskörtelhormon. Det verkar som läkare inte får skriva ut detta, trots att många blir bra igen på denna medicin! De patienter som inte blir bra på levaxin får inte den hjälp dom behöver! Det är en stor skandal som pågår inom vården, för oss som förblir sjuka på levaxin! Vi orkar inte jobba, blir sjukskrivna för utmattning, vi får felaktigt antidepressiv medicin. Vi förlorar år av vårt liv, för att läkarna inte kan eller vill hjälpa oss på rätt sätt!

 • Katarina Sandgren

  Beställer man svinkörtelhormon på nätet så beställer man ju registrerade läkemedel som Armour, Nature-Throid etc, inte Bettans hemstötta svinsköldkörtelblandning direkt. Förstår inte faran där. Oetiskt förstås att sjuka människor ska behöva köpa sin egen medicin, men inte farligt.

 • Jag fick hjälp av Liothyronin

  I Finland har den anmälde läkaren, som behandlar t. ex. med Liothyronin monoterapi och med Armour Thyroid och Thyroid, förra veckan vunnit i rättegång mot tillsynsmyndigheterna! Ett stort jubileum har brutit ut i Finland bland sköldkörtelpatienterna!

  Vi har kämpat hårt för våra mediciner: just nu har vi 6689 underskrifter i vår petition! Kämpa på i Sverige, skriv under den svenska petitionen! (Och skriv gärna under den finska petitionen också, texten står på svenka efter den finska texten – många från Finland har skrivit under den svenska petitionen. Vi har ett samarbete mellan Finland, Sverige och Norge:http://www.adressit.com/vastustamme_valviran_aikeita_puuttua_kilpirauhasongelmien_hoitoon )

 • Liothyronin – min räddning?

  Sköldkörtelpatienter måste få en bättre, och framförallt säkrare, vård. I dagsläget är det generellt provresultaten som styr Levaxin-behandlingen, trots kvarvarande symptombild.
  För att ta mig själv som exempel så har jag fått höra att det inte finns andra mediciner än Levaxin och att jag mår bra för att provresultaten ligger inom referens. Någon information angående hypotyreos och graviditet har jag som kvinna i fertil ålder aldrig fått, trots att det kan orsaka infertilitet, missfall och skador på fostret.
  Jag har nyligen börjat med Liothyronin och mitt forna jag börjar återvända. Som jag saknat mig själv i åtta år. Chansen att få prova ny medicinering borde vara självklar för alla när symptomen kvarstår. Det ska inte slumpa sig så att patienten ska ha tur och träffa rätt vårdgivare. Är sjukdomen långt gången saknas ofta kraften och insikten om att söka vård. Jag efterlyser nationella riktlinjer från Socialstyrelsen och ökade forskningsanslag. Inte imorgon, utan igår.

 • Ej symptomfri

  Tack för att ni uppmärksammar denna sjukdom för samhället behöver förstå att sköldkörtelpatienter är en utsatt grupp som generellt är underbehandlade och som behöver få rätt vård. I allt för många fall klassificeras patienten som frisk när provsvaren ligger inom referens, trots kvarstående symptom. Det är inte okej att neka alternativa mediciner, att överhuvudtaget mörka att det finns alternativ, att inte informera fertila kvinnor om den större risken som föreligger för infertilitet, missfall och fosterskador om medicineringen inte är optimal, att erbjuda antidepressiva mediciner för att lindra symptomet depression. Det behövs mer forskning och framförallt nationella riktlinjer från Socialstyrelsen. I dagens läge ska det inte bero på slumpen att vissa patienter får bättre vård än andra, beroende på vårdgivare och landsting. Det behövs en ändring och det NU.

 • Ett normalt vardagsliv igen

  Tack till Hemmets Veckotidning att ni har förstått hur omfattande och allvarligt problemet är att många människor inte får den hjälp som krävs p g a att kunskaper och diagnosverktyg brister inom den svenska vården!

  Tack till Ann-Christine Reimer och Helena Rooth Svensson för ni delar med er av era erfarenheter och kunskaper!

  Jag har själv tvingats kämpa för att ens efter 15 år av omfattande besvär få prova Levaxin p g a allt för normala blodvärden i kombination med uppenbara bristsymtom kopplade till sköldkörtelhormon. Jag hade dessutom ”turen” att få komplettera mitt Levaxin (T4) med Liothyronin (T3), som ledde till oändliga hälsoförbättringar på en gång!

  Min högsta önskan för patienter med motsvarande problem är att Helena Rooth Svensson får Riksdagens och Socialstyrelsens uppdrag att reformera hypotyreosvårdens diagnoser och behandling – både på vårdcentraler och specialistkliniker. Vården saknar kunskaper och jag har blivit tvungen att själv höja min medicindos för att alls klara av min heltidstjänst och ett helt vanligt familjeliv. Så ska det inte behöva vara i Sverige 2014! Nu är jag bekymrad för mina tre barn, som alla har några av hela min långa lista av symtom. Symtom som försvann med min nuvarande medicinkombination 250 mkgr Levaxin och 30mkgr Liothyronin. Jag fasar för om jag nu inte hittar en läkare som kan godkänna medicineringen trots att blodvärdena kommer att visa på övermedicinering. Utan nuvarande dos, kommer jag att behöva förtidspensionera mig som 45-åring, jag behöver meddela maken och barnen att jag fortsättningsvis varken kommer att förstå barnens läx- och provförhör – på grundskolenivå (!), kunna engagera mig i deras intressen eller göra någon nytta alls i hemmet. Då är jag tillbaka i min soffhörna utan ork, energi eller humor.

  Vårdens hierarkiska pyramidorganisation med okunniga, röststarka och prestigefyllda specialister med löjligt ömma tår är en hämsko för en patientanpassad vård. Specialisterna lyssnar inte på patienterna utan läser hellre labrapporter.

  Nuvarande vård med förfärande kunskapsluckor förlamar patienter som skulle kunna ha ett helt normalt liv!

 • Pingback: Varför är jag alltid så trött? | Hemmets Veckotidning | Hemmets Veckotidning()

 • Pingback: Mörka november är förgylld med ett fint mail | blogg.visit-stina.com()

 • Pingback: Trött och stressad? Här är maten som gör dig friskare! | Hemmets Veckotidning()

 • Pingback: Stressad och trött? Här är 15 tips som gör dig friskare! | Hemmets Veckotidning()

 • Benjamin

  Vårdcentralen undersöker med provtagning, Röntgen, CT, etc. Om problem har blivit konkret kan de hitta det, om problem är i den tidiga nivån kan det inte hittas med vanliga undersöknings metoder. Dock finns obalans i energi kanal. Här visas hur sjukdom utvecklar sig och förhållande av obalans i energi kanal och fel i vårdcentralens undersökning: http://www.akupunkturbk.se/333457267?i=97704005

 • Pingback: Kamma bort din värk! | Hemmets Veckotidning()

 • Pingback: Behöver vi extra D-vitamin i vintermörkret? | Hemmets Veckotidning()

 • Pingback: Hypokondrin tog över Cornelias liv | Hemmets Veckotidning()

 • Jonas

  Finns fler än man tror som har detta problem. Man måste vara noga med symptomen.

  http://www.thyroidhealed.com/underactive-thyroid-symptoms-of-hypothyroidism/

 • Pingback: 5 hjärtsjukdomar – och hur de behandlas | Hemmets()

 • Pingback: 10 tips som får dig att sova gott | Hemmets()

 • Pingback: Min son blev frisk när citronsyran försvann! | Hemmets()

 • Pingback: Testa själv – har du hypotyreos? | Hemmets()

 • Pingback: Trött och överviktig? Du kan lida av hypotyreos | Hemmets()

 • http://www.undine.se/ Emelie

  Så hur gör man om läkarna inte lyssnar påstår man är ”frisk” fast man knappt kan ta sig ur sängen och man har ont och har återkommande huvudvärksproblematik?!

 • Mette Kerim

  Skift lege…………Annons
Senaste från Hemmets