Annons

Annons

8 smarta sätt att städa med citron

Citron är bra till så mycket mer än matlagning. Som till städning till exempel – här listar vi våra bästa städtips med citron!

Dela
(286)

stadtips-citron

 

Få saker är så bra att hemma som de små gula citrusfrukterna. Förutom att de passar ypperligt i matlagning, i drycker och till diverse bakverk kan de göra livet så mycket enklare när det handlar om att få rent där hemma. Här är 8 smarta sätt du kan använda citron för att städa hemma!

Annons

 

1. Fräschar upp dina händer

Har du hackat lök eller andra saker som luktar mycket, kan du gå runt med en ständig påminnelse om detta på dina fingrar i flera timmar. Tvätta dina händer med en citronskiva direkt efter du har jobbat färdigt nästa gång så neutraliserar du lukten redan innan den hunnit börja sprida sig.

 

2. Gör det vita vitare

Letar du efter ett naturligt alternativ för att få dina vita kläder ännu fräschare i färgen? Använd saften från en citron i tvätten! Juicen ger en härlig lukt till kläderna, fräschar upp den ljusa färgen och är helt ofarlig att använda i tvätten.

 

3. Håller krypen på avstånd

Visste du att kryp som myror och flugor HATAR lukten från citrusfrukter? Mest av allt avskyr de citron, vilket du så klart ska utnyttja. Ta lite citronrester och svep in i en bit hushållspapper. Placera pappersbollarna vid dörrar, fönster eller andra ställen där krypen brukar äntra ditt hus för att hålla de ovälkomna gästerna på avstånd.

Läs mer: Så slipper du bananflugor 

 

4. Rengör skärbrädan

Citronsyran gör frukten perfekt till att använda för desinficering! Dela citronen i två delar och häll lite salt på snittytan för att få en lätt slipande effekt och skrubba därefter skärbrädan.

 

5. Underlättar när du städar med ättika

Ättika är en fantastisk rengöringsprodukt, men ska vi vara helt ärliga så luktar det ganska äckligt. Med hjälp av citron kan du dock få alla fördelar från ättikan utan att behöva leva med odören. Gör så här: Marinera citronskivor i vinäger – låt det stå några veckor så det får dra till sig ordentligt. Resultatet blir en ättikslösning som städar perfekt och luktar underbart fräscht!

Läs mer: 9 smarta sätt att använda diskmedel

 

6. Håll en fräsch lukt i kylskåpet

Dränk några bomullstussar i citronjuice och placera på ett litet fat någonstans i kylen – perfekt för att hålla en fräsch doft. Se bara till att byta ut tussarna mot nya ungefär en gång i veckan…

 

7. Gör dessertskålar

Okej, det här har kanske inte så mycket med rengöring att göra men när du ändå använder citronen till alla möjliga saker hemma – gröp ur dem och spara skalet! Ha dem därefter i frysen några timmar och ta-daa, när du tar ut dem har du perfekta glasskålar som du dessutom inte behöver diska!

 

8. Rengör kaffekokaren

Kaffekokaren glöms ofta bort när det kommer till städning, men det finns som tur är ett enkelt sätt att lösa det – med citron. Du blandar helt enkelt 1/3 citronsaft och vatten och kör det genom kaffekokaren. Upprepa därefter genom att köra igenom några gånger med bara vatten.

 

Läs mer:

Så går det lättare att riva citronen 

6 städknep du fixar på 5 minuter 

10 vanliga tvättmissar som kan förstöra våra kläder

Text: Malin Perlheden, Allers.se
Bild: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(286)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…