Annons

Annons

Vårens läckraste buffé!

Födelsedag, bröllop, student eller dop – fira med en härlig buffé! Följ våra tips och recept och förbered så mycket du kan. Fyll bordet med stora och små rätter – vi frestar med allt från rostbiff och ostpaj till läckra sallader och såser. Men först en festlig välkomstdrink!

Dela
(38)

9 recept till vårens bästa buffé

Kir royal

8 glas
1 flaska mousserande torrt vin, 750 ml
11/2 dl svartvinbärslikör, Crème de cassis
16 frysta björnbär

1. Fördela likören i 8 höga smala glas.

2. Lägg några frysta björnbär i varje glas och fyll på med mousserande vin.

Annons

Kir royal

 

3 baguettesnittar

Spröda baguettebitar med lax, skinka eller kräftstjärtar – lyxigt!
8 port
1 smal baguette
1 dl olja
200 g färskost, naturell el vitlök & örter
100 g skivad rökt lax
100 g parmaskinka
100 g kräftstjärtar i lag
rucolasallad
Ugn 225°

Gör så här

1. Skiva brödet i cm-tjocka skivor och lägg skivorna på en plåt med bakpapper. Pensla brödskivorna rikligt med olja. Sätt in dem högt upp i ugnen och rosta brödet i ugnen till fin färg, ca 8 min.

2. Låt brödskivorna kallna. Klicka färskost på dem. Fördela lax, skinka och avrunna kräftstjärtar ovanpå så det blir 8 av varje sort. Strö över rucolasallad.

Baguettesnittar

 

Krämig ostpaj

Paj är alltid bra att ha med på buffébordet. Den här passar till allt!
8 bitar
Pajdeg
100 g smör
2 dl fullkornsdinkel el grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning
5 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
salt, peppar
150 g riven parmesan- el västerbottensost

Garnering
cocktailtomater
färsk basilika
Ugn 225°

Gör så här

1. Pajdeg: Mixa pajdegen och kavla ut den. Klä en pajform, 23–24 cm i diam, med degen. Picka botten och ställ kallt 20 min. Grädda pajskalet 15 min.

2. Fyllning: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk samt lite salt och peppar. Strö osten i botten på pajskalet och häll äggblandningen över. Grädda ca 30 min.

3. Garnera med cocktailtomater och basilika.

Krämig ostpaj

 

Laxpaté med räkor

Imponera med hemgjord laxpaté med nyskalade räkor och romsås! Se separat recept på såsen.
15 bufféport
1 kg skinn- & benfri laxfilé
4 ägg
6 dl vispgrädde
1 dl vetemjöl
3/4 msk salt
2 krm cayennepeppar
ev 1 msk tomatpuré
1/2 dl hackad dill

Garnering
500 g räkor med skal
dill
ev citron

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Skär laxen i bitar. Ta bort grå partier på laxköttet. Finfördela laxen i matberedaren med kniv.

2. Vispa samman ägg, grädde, mjöl, salt, kryddor, tomatpuré och dill. Kör fiskköttet tillsammans med äggblandningen. Blanda noga.

3. Lägg bakpapper i en 1 1/2-liters avlång sockerkaksform. Häll i smeten och grädda tills innertemperaturen är 70 °, ca 11/4 timme (kontrollera med en köttermometer). Låt patén svalna, ställ in den i kylskåp över natten.

4. Skär upp patén i ca 1 1/2 cm tjocka skivor.

5. Garnering: Skala räkorna och strö dem över skivorna. Garnera med dill och ev citron. Servera patén med romsås.

Tips!

Laxpatén kan göras i god tid och frysas. Det går bra att frysa överbliven paté, men då ska den inte ha varit fryst tidigare.

Laxpaté med räkor och romsås

 

Romsås

8 port
4 dl lätt crème fraiche
100 g röd stenbitsrom
2 msk hackad dill
1 krm salt

Blanda ingredienserna till såsen. Garnera med rom och dill.

 

Potatissallad med vinägrett

Vårfräsch och matig på samma gång!
8 port
600 g små färskpotatisar
150 g gröna ärter
30 g babyspenat
3 msk hackad gräslök

Vinägrett
2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl kallpressad rapsolja
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Skrubba, tvätta och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen kallna.

2. Vinägrett: Blanda ingredienserna.

3. Dela potatisen och blanda den med dressingen.

4. Låt ärterna få ett uppkok i lättsaltat vatten. Skölj dem kalla. Skölj spenaten.

5. Blanda potatisen med det övriga vid serveringen (annars kan färgen på ärterna ändras).

Rostbiff och salsa verde samt potatissallad med vinägrett.

 

Rostbiff & salsa verde

Rostbiff med örtgrön sås smakar härligt. Vill du förenkla så köp rostbiffen färdigstekt och skivad.
8 port
1 1/4 kg innanlår, rostbiff el bog
1 vitlöksklyfta
2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar

Garnering
basilikablad

Salsa verde
4 små ansjovisfiléer (kan uteslutas)
200 g basilikapesto
1 pressad vitlöksklyfta
rivet skal från 1 lime
2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar

Garnering
basilikablad

Ugn 175°

Gör så här

1. Lägg steken direkt på ett ugnssäkert fat. Pressa vitlöksklyftan och gnid in steken med den. Salta och peppra.

2. Sätt in en köttermometer så att spetsen hamnar mitt i köttet. Stek rostbiffen i nedre delen av ugnen till 65 ° (för lätt rosa kött), ca 40 min, beroende på stekens form.

3. Ta ut köttet. Vira in det i folie för temperatur-utjämning och för att det ska behålla köttsaften när du skär upp det. Låt köttet kallna. Skär tvärsöver muskelfibrerna i tunna skivor. Använd skärmaskin om du har.

4. Salsa verde: Finhacka ansjovisen och blanda med resten av ingredienserna.

5. Lägg upp rostbiffen på ett uppläggningsfat och ringla såsen över. Garnera med basilikablad.

Tips!

Du kan också välja att göra bara salsa verde-såsen och hälla den över färdigköpt skivad rostbiff.

Rostbiff

 

Yoghurtsås med sting

Vi använde Zetas tapenade med hackade oliver och inlagd paprika som smaksättare i en krämig yoghurtsås. Gott!
8 port
1/4 gurka
130 g tapenade med oliver & paprika
3 dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
3 krm salt
2 msk tomatpuré el chilisås

Gör så här

1. Ta bort kärnhuset från gurkan och skär den i små bitar.

2. Häll av oljan från tapenadeburken. Blanda tapenaden med resten av ingredienserna till såsen.

 

Moussetårta med hallonspegel

Pampig hallonmoussetårta med knaprig chocolate chipbotten och vacker hallongeléspegel på toppen.
ca 10 bitar
200 g chocolate chip cookies
75 g smör

Fyllning
6 gelatinblad
500 g färska hallon
2 msk pressad citron
3 dl florsocker
3 äggvitor
2 dl vispgrädde

Hallonspegel
3 gelatinblad
2 dl konc hallonsaft

Garnering
150 g färska hallon
myntablad el citronmeliss

Gör så här

1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Klä en pajform med löstagbar botten med bakpapper och tryck ut smulorna på botten. Ställ kallt tills smöret stelnat.

2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 min. Krama ur dem och smält dem försiktigt på svag värme i en kastrull.

3. Mixa hallonen med citronsaft och florsocker. Tryck röran genom en sil så kärnorna fastnar i silen. Rör ner det smälta gelatinet i hallonsåsen.

4. Vispa äggvitorna till hårt skum i en skål. Vispa grädden i en annan skål.

5. Vänd ner grädden i hallonsåsen. Vänd i äggvitorna. Blanda noga men försiktigt. Häll hallonmoussen i pajformen och ställ tårtan kallt i ett par tim.

6. Hallonspegel: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 min. Krama ur dem. Värm 1/2 dl av hallonsaften och smält försiktigt gelatinbladen i den. Häll blandningen i resten av saften och rör om. Låt den svalna till lätt simmig konsistens. Häll den över hallonmoussen. Ställ tårtan kallt och plant ytterligare några tim.

7. Lossa tårtan ur formen. Garnera med färska hallon och myntablad.

Moussetårta med hallonspegel

 

Buffén är beräknad för 8 portioner förutom patén som räcker till 15 bufféportioner.

 

Läs mer

Så mycket mat och dryck behövs till kalaset

Grilla till helgen? Här är 6 läckra recept

Lyxig vårmeny

Bjudmeny till budgetpris

 

Av Eva Boström

Foto: Hanneke Bonthuis


Läs mer om:

Dela
(38)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…