Annons

Annons

6 maj = inkontinensdagen

Att vara inkontinent och kissa på sig är förenat med både skam och oro. För att uppmärksamma problemet firar vi idag, den 6 maj, inkontinensdagen. Samtidigt passar vi på att avslöja glädjande nyheter!

Dela
(0)

Hillevi Caris Svensson är grundaren bakom inkontinensdagen.

Hillevi Caris Svensson är grundaren bakom inkontinensdagen.

 

Inkontinensdagen den 6 maj skapades för tre år sedan av Hillevi Caris Svensson, även kallad Pink Lady och grundare till webbsidan Spola pinket.

För den som har svårt att hålla tätt kan det inom en snar framtid finnas ett nytt hjälpmedel mot ansträngningsinkontinens som verkar på samma sätt som en operation. Tension Free Vaginal Support, TVS, består av ett elastiskt material i två delar, som du själv för in i slidan. Hjälpmedlet stödjer urinröret på samma ställe som nätet vid en operation och kan tvättas och återanvändas många gånger.

Annons

—Vi räknar med att den ska finnas på marknaden nästa år, säger Karin Bryder, vd på företaget Invent Medic Sweden AB, som utvecklat produkten.

En annan nyhet är appen HittaToaLätt som hjälper dig att hitta till närmsta offentliga toalett i Stockholm, Göteborg, Malmö och Kalmar. I appen, som är gratis att ladda ner till telefonen på Appstore, finns även ett test för dig som misstänker att du har en överaktiv blåsa.

Från 1 maj till 31 juni i år kommer även alla offentliga toaletter i Stockholm att ha information om inkontinens och vara dekorerade i rosa.

 

Läs mer:

Inkontinent? Så gör du knipövningar! 

Hillevi läckte som ett såll

Så sätter du stopp för läckaget 

Våga söka hjälp!

 

Text: Else-Marie Lundin

Foto: Stefan Nilsson, Shutterstock

Inkontinens – varningstecken

Inkontinens är sällan ett tecken på allvarlig sjukdom men om har du något av dessa symtom ska du söka hjälp direkt:

* Blod i urinen.

* Nya kraftiga trängningar.

* Om du har en neurologisk sjukdom som MS eller ryggmärgsskada, eller tidigare haft cancer i underliv eller blåsa.

Visste du att...

...sötningsmedel kan ha blåsretande effekt?

...inkontinens är vanligare hos kvinnor som röker, har astma eller kronisk luftrörskatarr, lider av kraftig övervikt eller långvarig förstoppning?

 

Gratis hjälp vid inkontinens

Inkontinensskydd är ofta gratis om du söker hjälp via vårdcentral. Engångsskydd finns i olika storlek och tjocklek. Hygienunderlägg kan läggas på stolar och i sängen för att skydda underlaget.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…