Annons

Annons

5 värmande höstsoppor

Mustiga soppor smakar bäst i höst! Våra 5 favoriter går snabbt att laga. Dessutom är de både nyttiga och goda.

Dela
(0)

5 snabba höstsoppor

1. Lyxiga laxsoppan

Skölj, ansa och skär 2 små fänkålsstånd i skivor. Skala och skiva 2 morötter och 1 palsternacka. Smält 2 msk smör i en tjockbottnad kastrull, fräs grönsakerna utan att de tar färg. Tillsätt 8 dl vatten och 2 tärningar fiskbuljong. Låt soppan koka under omrörning ca 10 min. Tärna 4 tinade laxfilébitar i jämnstora kuber. Skölj, ansa och finstrimla ½ purjolök. Tillsätt laxbitar och purjolök i soppan, låt sjuda ett par min. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med en klick aioli, några kräftstjärtar och räkor.

Annons

Läs mer: Honungsglaserad lax

 

2. Köttfärssoppa

Skala och hacka 1 gul lök. Skala och riv 1 palsternacka och 2–3 morötter. Fräs lök och 250 g malen blandfärs i en gryta. Vänd ner rotsakerna, tillsätt 1 liter vatten, 2 tärningar köttbuljong och 1 msk tomatpuré. Koka upp soppan och bryt ner 20 strån spagetti. Låt soppan koka på svag värme 5–10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med nyklippt persilja och ett gott bröd.

Läs mer: Örtkryddade köttfärsjärpar

 

3. Potatissoppa med bacon

Skala och grovhacka 1 gul lök, 4 potatisar och 2 palsternackor. Finhacka ½ kruka timjan. Fräs lök och timjan i 1 msk smör utan att den får färg, lägg i potatis och palsternackor som får fräsa med lite på slutet. Häll på 8 dl vatten och smula i 2 tärningar hönsbuljong. Koka ca 15 min tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät, tillsätt 2 dl kaffegrädde. Värm soppan och smaka av med salt och malen peppar. Stek 150 g tärnad bacon knaprigt, låt rinna av på hushållspapper. Strö bacon över soppan vid servering.

Läs mer: Pasta pronto med bacon

 

4. Rysk rödbetssoppa

Skala 3 morötter och 5–6 råa rödbetor, riv dem grovt. Skär 150 g vitkål fint. Skala och hacka 2 gula lökar. Fräs grönsakerna i 2 msk smör. Tillsätt 1 liter vatten, 1 litet lagerblad och 2 tärningar hönsbuljong. Låt soppan koka samman cirka 10 min. Smaka av med salt, peppar och en gnutta vinäger. Servera med smetana el gräddfil. Grovt bröd passar bra till soppan.

Läs mer: Marinerad rödbeta med ost

 

5. Asiatisk kycklingsoppa

Bena ur ½ grillad kyckling, ta bort skinnet och skär köttet i tärningar. Skölj, kärna ur och tärna 2 paprikor. Skölj, ansa och strimla ½ purjolök. Tärna 2 färska tomater. Mät upp 4 dl kallt vatten i en kastrull, vispa i 1 msk vetemjöl. Låt vattnet koka upp under omrörning. Tillsätt 1 burk (400 ml) kokosmjölk, tomattärningar, 2 tärningar hönsbuljong, 1 tsk finriven färsk ingefära och skal och saft från ½ lime. Låt buljongen koka samman ett par min. Tillsätt kycklingkött, paprika och purjolök, koka soppan 5 min. Smaka av med salt och peppar.

Läs mer: Kyckling med smak av Asien

 

Recepten är beräknade för 4 personer.

 

Läs mer

5 supergoda soppor

5 snabba och lättlagade luncher

5 x vardagslyx för 2

 

Av Ellinor Varady

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…