Annons

Annons

5 vardagsfavoriter med falukorv!

Sveriges mest älskade korv tröttnar man aldrig på. Här är 5 lättlagade falukorvsrecept som räddar vilken stressig dag som helst!

Dela
(0)

Snabba, goda, lättlagade och villiga recept med falukorv

1. Falukorvsgryta

4 port

600 falukorv

1 purjolök

2 morötter

2 mska olivolja

3 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

2 msk tomatpuré

2 dl crème fraiche

salt, peppar

250 g cocktailtomater

färsk timjan

50 g grovt riven parmesan

Annons

 

Till servering:

300 g kokt pasta

 

Gör så här:

1. Tärna falukorven grovt. Skär purjolöken i slantar och tärna morötterna.

2. Bryn korven i olivoljan i en gryta, tillsätt purjolök och morötter. Tillsätt vattnet och buljongtärningen. Låt puttra 15 min.

3. Häll vätskan i en skål, rör i tomatpurén och crème fraichen så det blandar sig väl. Smaka av med salt och peppar. Häll tillbaka över grytan.

4. Halvera cocktailtomaterna och strö över, låt bli varmt. Klipp över timjan och strö över parmesanosten. Servera med kokt pasta.

 

2. Falukorvsgratäng

Skär 500 g falukorv i centimetertjocka skivor, inte riktigt rakt igenom, skiva 3 tomater och 2 gula lökar. Stick ner i skårorna på korven. Skala och tärna 1 kg mjölig potatis, koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt 2 dl mjölk, vispa moset fluffigt. Spritsa runt kanten av en ugnsfast form eller klicka moset runt. Lägg korven i formen. Strö över 100 g riven västerbottensost och ställ in i ugn, 225, ca 15 min.

 

3. Falukorvstorn & potatissallad

Skär 400 g falukorv i 3 cm tjocka skivor, linda 1 baconskiva runt varje korvskiva, lägg i ugnsfast form. Skiva 2 röda äpplen och lägg även dem i formen, ställ in i ugn, 200, i ca 20 min. Skala och tärna 700 g potatis, koka den mjuk i lättsaltat vatten, blanda med ½ tärnad gurka, 10 cm tunt skivad purjolök, 3 msk riven pepparrot, 1 dl gräddfil och 3 msk hackad persilja. Servera med grönsallad.

 

4. Färgglad korvpaj

Mixa 3 dl vetemjöl, 125 g smör och 2 msk kallt vatten till en pajdeg. Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt 30 min. Tärna 300 g falukorv och lägg i pajskalet tillsamman med 1 röd tärnad paprika, 100 g broccoli skuren i små buketter, 1 skalad och finhackad rödlök och 1 dl hackad basilika. Rör samman 3 ägg, 3 dl matlagningsgrädde och 100 g riven mozzarella. Häll blandningen över fyllningen. Ställ in i ugn, 225, ca 30 min. Dekorera ev med lite paprika och basilika.

 

5. Falupytt i grönt sällskap

Tärna 400 g falukorv, stek i 1 msk smör i stekpanna. Tillsätt 300 g haricots verts och 250 g sojabönor. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Blanda med 2 msk vitvinsvinäger, 4 msk rapsolja, 1 tsk fransk senap, salt och peppar. Servera med 2 dl crème fraiche, strö över 1 fint strimlad rödlök.

 

Läs mer:

Pastagratäng med korv och bacon

4 middagar under 20 kronor

5 nyttiga och goda middagar

Av Janet Gustavsson

Foto: Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…