Annons

Annons

5 supergoda soppor

Satsa på soppor med spännande smaker! Laxen får sällskap av fänkål och spenat, kycklingsoppan är örtigt fräsch i smaken och den krämiga räksoppan har fått ett läckert tillskott av sherry. Vilken blir din favorit?

Laxsoppa med sting

 

1. Grön ärtsoppa

Fräs 1 finhackad gul lök i 1 msk smör tills löken mjuknat. Tillsätt 8 dl vatten, 2 dl grädde och 2 tärningar grönsaksbuljong, koka upp. Rör ner 600 g gröna ärter. Koka upp och ta från värmen. Lägg i 1 knippe grovhackad dill, även stjälkarna (ta bort de allra kraftigaste). Mixa soppan slät. Salta, peppra och pressa i lite citron. Servera med grissini, gärna lindad med parmaskinka.

Annons

 

2. Laxsoppa med sting

Fräs 1 strimlad fänkål, 1 stor strimlad röd chili, 1 stor hackad vitlöksklyfta och 1–2 msk riven färsk ingefära i 1 msk olja några min. Tillsätt 4 dl kokosmjölk, 6 dl vatten och 2 tärningar fiskbuljong, sjud 5 min. Lägg i 400 g laxfilé i bitar, sjud utan att röra ca 3 min. Strimla och vänd försiktigt ner 1 röd paprika, 1 gul paprika, 4 salladslökar samt 70 g färsk babyspenat. Smaka av med salt, peppar och ev lite cayennepeppar. Låt soppan få ett uppkok och servera genast.

 

3. Räksoppa med sherry

Fräs 1 finhackad gul lök och 2 tärnade morötter i 1 msk smör tills löken mjuknat. Tillsätt 2 msk tomatpuré och 1 tsk timjan, fräs 1 min. Häll på 1 dl vitt vin och låt koka ihop till hälften. Tillsätt 2 dl crème fraiche, 7 dl vatten och 2 tärningar fiskbuljong, låt koka 5 min. Red av med 2 msk vetemjöl utrört i 3 msk vatten, låt sjuda 5 min. Smaka av med 2–3 msk sherry, 1 krm cayennepeppar, salt och peppar. Rör vid servering ner ½ dl hackad dill och 150 g skalade räkor.

 

4. Ost- & potatissoppa

Fräs 1 finhackad gul lök och 1 liten finriven vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 dl vatten, 2 tärningar hönsbuljong och 1 dl grädde, koka 5 min. Red av med 2 msk maizena majsstärkelse utrört i vatten. Ta kastrullen från värmen, vänd ner 150 g riven vällagrad ost. Rör tills osten har smält, salta och peppra. Vänd ner 300 g kokt, skalad och tärnad potatis, 1 msk hackad timjan och 1 tsk krossad rosépeppar. Värm ev på soppan igen utan att den kokar. Toppa med 2 strimlade salladslökar.

 

5. Örtdoftande kycklingsoppa

Fräs ½ strimlad purjolök och 2 tärnade tomater i 1 msk smör. Tillsätt 300 g tärnad kycklinglårfilé och fräs med några min. Häll på 1 liter hönsbuljong och tillsätt 1 tsk timjan och ½ tsk rosmarin. Låt sjuda ca 10 min. Red soppan med 2 msk maizena majsstärkelse utrört i vatten och smaka av med finrivet skal av 1 citron, lite citronsaft, salt, peppar och 1 dl blandade hackade örter, t ex basilika och persilja. Servera gärna med en klick matyoghurt smaksatt med vitlök, salt och peppar.

 

Recepten är beräknade för 4 port.

 

Läs mer

Blomkålssoppa med baconsmul

Smal nudelsoppa med räkor

Broccolisoppa med rökt lax

 

Av Carolina Soudah

Foto: Hanneke Bonthuis

Läs också:

Dela
(71)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…