Annons

Annons

5 snabba småkakor

Knäckiga kolasnitt och mumsiga nöttoppar – inom en halvtimme kan du fresta med nybakat till kaffet. De ljuvliga drömmarna behöver dock några minuter till för att bli så där luftiga och frasiga.

Dela
(53)

5 snabba småkakor

Pistasch- & limedrömmar

Pistasch- & limedrömmar

ca 40 st

Rör 200 g mjukt smör, 1½ dl strösocker och rivet skal av 1 lime till en porös massa. Blanda 4½ dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker, ½ tsk hjorthornssalt och ½ dl fint hackade pistaschnötter. Rör ner detta i smör- och sockerblandningen och arbeta samman till en deg. Forma små bollar och lägg på plåtar med bakpapper. Grädda mitt i ugnen i 150 20–25 min.

Annons

 

Nöttoppar med kokos

ca 25 st

Kör 100 g hasselnötter i matberedaren tills de blir nästan som malda. Blanda i 100 g kokosflingor och 1½ dl strösocker. Tillsätt 2 ägg och kör till en smidig massa. Klicka ut kakor på en plåt med bakpapper. Grädda mitt i ugnen i 200 10–12 min. Låt svalna på plåten. Doppa ev i smält choklad (ca 100 g).

 

Ljusa chokladsnitt

ca 30 st

Rör 150 g mjukt smör och 1½ dl strösocker poröst. Rör i 1 ägg. Blanda 3½ dl vetemjöl, 1 msk kakao och ½ tsk bakpulver. Rör ner detta i smeten och arbeta samman till en deg. Dela degen och rulla ut 2 längder på en plåt med bakpapper. Gör längderna nästan lika långa som plåten. Gör en fördjupning längs varje längd och fyll med ca ½ dl sylt, t ex jordgubbs-. Grädda mitt i ugnen i 200 10–12 min.

 

Choklad- & kaffecookies

ca 40 st

Blanda 3¾ dl vetemjöl med 2 tsk mortlade malda kaffebönor och ¾ tsk bakpulver. Rör ner 150 g grovt hackad mörk choklad, 1½ dl strösocker och 1½ dl muscovadoråsocker. Blanda i 150 g smör, skuret i små tärningar. Tillsätt 2 lätt uppvispade ägg och arbeta samman till en deg, gärna i matberedare. Forma små bollar och lägg på plåtar med bakpapper. Grädda mitt i ugnen i 200 ca 8 min.

 

Kolastänger

ca 28 st

Rör 100 g mjukt smör, 1 dl strösocker och 2 msk ljus sirap till en smidig massa. Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver och 2½ msk fint hackade valfria nötter eller sötmandel. Rör ner detta i smör- och sockerblandningen och arbeta samman till en deg. Dela degen och rulla ut 2 längder på en plåt med bakpapper. Gör längderna nästan lika långa som plåten. Platta till längderna, strö på 3 msk hackade nötter och tryck till lite försiktigt så att nötterna fastnar. Grädda mitt i ugnen i 175 ca 15 min. Skär längderna i bitar medan de fortfarande är varma. Låt svalna på plåten.

Av Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman

 

LÄS MER: Syltsnitt med choklad

LÄS MER: Lakritskolakakor

LÄS MER: Kokostoppar med lime


Läs mer om:

Dela
(53)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…