Annons

Annons

5 personlighetsdrag som ökar risken för utbrändhet

Utmattning, eller utmattningssyndrom, har en tendens att drabba personer med vissa karaktärsdrag. Här listar stressexperten Karin Isberg de 5 vanligaste.

Annons

Utbrändhet

 

Utbrändhet, eller utmattningssyndrom som det också heter, är ett sjukdomstillstånd som uppstår efter att kroppen varit utsatt för långvarig stress eller andra påfrestningar. Det kan exempelvis handla om en orimlig arbetsbelastningen på jobbet eller svåra händelser i privatlivet. Ofta är det en kombination av flera orsaker.

En del personer drabbas lättare av utmattning än andra, ofta beroende på vissa drag i vår personlighet. Stressexperten Karin Isberg har listat 5 punkter som sammanfattar vilka personer som kan vara i riskzonen.

 

5 personlighetsdrag som riskerar att göra dig utbränd

1. Du är extra omtänksam
Enligt Karin Isberg är det ofta godhjärtade personer som riskerar att bränna ut sig. De vill andra människor väl och förtränger sina egna behov av vila och återhämtning. Sällan ber de om hjälp, men är själva mycket generösa med att hjälpa sin omgivning.

 

2. Du ställer höga krav på dig själv
Personer som drabbas är ofta högpresterande med en god utbildning och ett kvalificerat yrke. De har stora inre resurser och ställer höga krav på sig själva att leverera. Det är just denna styrka som lägger grunden för utmattning – det krävs en stark person för att kunna pressa sig själv så hårt under så lång tid.

 

3. Du har svårt att säga nej
De som ställer höga krav på sig själv, har stora inre resurser och är generösa mot andra brukar i regel ha svårt att säga nej och sätta gränser. De finns alltid till hands och omgivningen räknar med deras insats. I förlängningen räcker dock inte orken till – och då blir det tvärt motorstopp.

 

4. Du blir ofta besviken på dig själv
En avgörande skillnad mellan utmattning och depression är att deprimerade personer ofta ger upp, medan utmattade personer sällan ger sig. I stället känner de ilska och frustration över situationen och vill göra allt för att förbättra läget och bli starka igen.

 

5. Du tänker på alla andra
Det kanske största problemet med den här personlighetstypen är att de prioriterar bort sitt eget välmående. I stället för att ta hand om sig själv tar de hand om alla andra. De har svårt att tänka självcentrerat, men ibland är det en nödvändighet för att bibehålla hälsan.

Läs mer: 9 tecken på att du snart är utbränd 

 

Så förebygger du utmattning – 8 tips:

1. Be andra om hjälp

2. Upplev natur, litteratur eller musik

3. Dra ner på arbetstakten

4. Prioritera ditt eget välmående

5. Slappna av och gör ingenting

6. Öva på att sätta gränser

7. Träffa människor som ger energi

8. Sov så mycket du kan

 

Läs mer:

Tröttheten tog över hennes liv

5 hälsofördelar med att ha katt

Därför är dans så bra mot depression 

 

Av: Allas.se

Foto: Shutterstock

Källa: Kurera.se

Läs också:

Dela
(119)

webshop-widget


Annons


Annons

Laddar nästa sida…