Annons

Annons

5 lättfixade recept för mingelfesten

Mingelfest är lättsamt och kravlöst, du bestämmer själv hur många sorters tilltugg du vill ha, säger Monika Ahlberg som just gett ut sin 22:a kokbok "Mingelrätter och smörgåstårtor" (Lind & Co). Här bjuder Monika på ett smakprov ur boken – välj mellan snittar, löjromstoast och annat läckert småplock!

Dela
(56)

Toast Skagen

1. Toast Skagen

Hemligheten med en god skagenröra är att inte ha i för mycket majonnäs utan låta räkorna få fritt spelrum.

12 snittar
300 g skalade räkor (ca 600 g räkor med skal)
1/2 dl fint hackad dill
1 dl majonnäs
2 msk färskpressad citron
nymalen svartpeppar
3 landgångsbröd
smör till pannan

Annons

Garnering

2 msk löjrom eller annan rom
3–4 kvistar dill
1/2 citron skuren i tunna skivor

 

1. Hacka räkorna grovt. Blanda samman räkor, dill, majonnäs och citronjuice. Smaka av med svartpeppar. Ställ i kyl.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Kantskär bröden. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Stek bröden gyllene på båda sidor.

3. Ta ut 4 små rundlar på varje landgångsbröd med ett glas i lämplig storlek. Lägg rundlarna på ett vackert fat.

4. Fördela skagenröran på rundlarna. Garnera med löjrom, dillkvistar och små bitar av citronskivor.

 

2. Löjromstoast

Löjromstoasten är den lyxigaste toasten av dem alla. Tillbehören till löjrommen är enkla: smörstekt bröd, syrlig crème fraîche och finhackad rödlök.

12 snittar
3 landgångsbröd
smör till pannan
200 g löjrom
1 liten rödlök, fint hackad
1 dl crème fraiche

Till garnering
2 msk fint hackad dill

1. Kantskär bröden. Hetta upp rejält med smör i en stekpanna och stek bröden gyllene på båda sidor.

2. Ta ut 4 små rundlar på varje bröd med hjälp av ett passande glas. Lägg rundlarna på ett fat och fördela löjrommen ovanpå. Strö över den fint hackade rödlöken och klicka ut crème fraiche.

3. Strö över dillen och servera!

 

Grön ärtmousse med räkor och pepparrrotscrème

3. Grön ärtmousse med räkor och pepparrotscrème

En ärtmousse gjord med inspiration från min gröna ärtsoppa. Den är fastare i konsistensen och kan serveras på smörstekt bröd eller i mindre glas.

10 snittar eller 10 glas
5 skivor rostbröd eller 10 små glas
smör till pannan (om crèmen ska serveras på smörstekt bröd)

Grön ärtmousse
400 g frysta gröna ärter
11/2 dl crème fraiche
1/2 lime, saften
12 msk mild olivolja
salt och nymalen svartpeppar

Pepparrotscrème
1 dl crème fraiche
1 msk fint riven pepparrot

Till garnering
200 g skalade räkor (ca 400 g räkor med skal)
1/2 dl fint hackad gräslök

 

1. Grön ärtmousse: Tina ärterna och mixa dem med crème fraiche, limesaft och olivolja till en slät kräm. Smaka av med salt och svartpeppar.

2Pepparrotscrème: Vänd ner pepparroten i crème fraichen.

3. Grovhacka räkorna till garneringen.

4. Kantskär bröden och stek dem gyllene i smör på båda sidor. Ta ut 10 små rundlar och lägg på ett fat.

5. Lägg en klick ärtmousse på varje brödskiva eller fördela moussen i små glas.

6. Toppa snittarna eller glasen med pepparrotscrème. Garnera med de grovhackade räkorna och fint hackad gräslök.

 

Bruschetta och snittar med mozzarella, oliver och granatäpple

4. Bruschetta

Bruschetta är en klassisk italiensk smörgås med tomat, olivolja, vitlök och basilika. Här har jag lagt till lite chiliflakes och använder kruspersilja i stället för basilika.

12 snittar
1/2 baguette
smör till pannan

Tomatröra
4 tomater
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk chiliflakes
salt

Till garnering
3–4 kvistar persilja
balsamicocrème

 

1. Skär baguetten i sneda, ca 1 cm tjocka skivor. Grovhacka tomaterna och pressa ner vitlöken. Smaka av med chiliflakes och salt.

2. Grovhacka persilja och blanda ner.

3. Hetta upp en panna med smör. Stek baguetteskivorna gyllene i 3–4 minuter på varje sida. Lägg upp bröden på ett fat.

4. Ös upp tomatröra på varje brödskiva. Garnera med persilja, ringla över balsamicocrème och servera!

 

5. Snittar med mozzarella, oliver och granatäpple

Mozzarella är tacksamt att använda både till sallad och till snittar. Mozzarellan ska rivas grovt i bitar och inte skäras i skivor. Granatäppelkärnor och oliver piggar upp!

12 snittar
1/2 baguette
smör till pannan

Topping
2 mozzarellaostar (à 200 g)
1/2 granatäpple, kärnorna
5–6 svarta oliver utan kärna

Till garnering
balsamicocrème

 

1. Skär baguetten i sneda, ca 1 cm tjocka skivor. Riv mozzarellaostarna i bitar. Gröp ur kärnorna ur granatäpplet och grovhacka oliverna.

2. Hetta upp en panna med smör. Stek baguetteskivorna gyllene i 3–4 minuter på varje sida. Lägg upp bröden på ett fat.

3. Toppa med den rivna mozzarellan, granatäppelkärnor och oliver. Ringla över balsamicocrème och servera.

 

Läs mer:

Laga tapas på skinka och melon

Plockmat med pilgrimsmusslor 

8 recept för skaldjursfesten 

 

Av Monika Ahlberg

Foto: Wolfgang Kleinschmidt


Läs mer om:

Dela
(56)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…