Annons

Annons

5 lättfixade potatisrätter!

Dela
(1)

5 lätta potatisrätter!

Fresta med en potatistårta!

1. Festlig potatistårta

6–8 port
Lägg 1 rund kyld pajdeg, 230 g, i en form med löstagbar botten, diam 24 cm. Tryck ut degen lätt mot kanterna. Skiva 1½ kg kokt potatis. Grovhacka 2 dl urkärnade oliver. Strimla 1 röd paprika. Varva potatis, oliver, paprika, 100 g babyspenatblad och 2 dl riven lagrad ost på degen. Översta lagret ska vara ost. Vispa ihop 3 ägg, 1½ dl mjölk, 1½ dl vispgrädde, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll blandningen över potatisen i formen. Grädda på 200° ca 1 timme, täck över med folie mot slutet. Garnera ev med färsk rosmarin och skivad chili. Servera varm eller kall.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

 

2. Rotfruktssoppa med bacon

4 port
Skala 750 g mjölig potatis och ½ rotselleri (300 g). Skär dem i mindre bitar. Skär 2–3 purjolökar i tunna ringar. Finhacka 2 gula lökar. Fräs allt i smör i stekpanna en kort stund. Häll grönsakerna i en stor gryta och tillsätt 1½ liter kycklingbuljong, 1½ tsk torkad timjan och 1 lagerblad. Låt koka under lock tills potatisen är mjuk. Ta upp lagerbladet och mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen, värm och rör i 1 dl vispgrädde. Smaka av med salt och peppar. Klipp 1–2 pkt bacon i små bitar och knaperstek. Strö bacon i soppan vid servering.

 

3. Ostgratinerad bakpotatis

4 port
Borsta 4 bakpotatisar och stick hål i skalet. Baka i ugn på 200° tills de är mjuka, ca 60 min. Klyv dem på mitten och gröp ur innehållet men lämna 1 cm potatis kvar i skalet. Mosa och vispa potatisinkråmet med 2 msk smör, 2 msk hackade basilikablad, 1½ dl mjölk och 2 äggulor. Smaka av med salt och peppar. Lägg moset i de urgröpta potatisskalen. Strö över 1 dl riven cheddarost. Gratinera på 250° tills osten fått färg, ca 5 min. Strö över lite rostad flagad mandel.

 

4. Frasiga rårakor

4 port
Skala och grovriv 1 kg fast potatis. Finhacka 1 gul lök. Blanda lök, potatis, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Låt rinna av i en sil 10 min. Pressa ut så mycket vätska som möjligt. Hetta upp smör i en stekpanna. Klicka ut potatisen i små högar och platta till med stekspade. Stek rårakorna på medelvärme ca 3 min på varje sida. Servera med 100 g stenbitsrom, 2 dl crème fraiche och 1 finhackad rödlök

 

5. Grekisk potatisgratäng

4–6 port
Skala och klyfta 10 stora fasta potatisar. Koka dem i saltat vatten 3–4 min. Lägg den avrunna potatisen i en liten, oljad långpanna el ugnsform. Stek i ugnen på 225° ca 20 min. Vänd ner 200 g tärnad fetaost, 4 dl riven ost, 1 klyftad rödlök, ½ dl strimlade soltorkade tomater i olja och 2 dl svarta urkärnade oliver. Salta och peppra lätt. Häll över 4 dl vispgrädde. Gratinera mitt i ugnen 20–30 min.

 

Av Kristina Palmenäs m fl Foto: Erik Karlsson

 

Vill du ha fler goda recept? 

5 maträtter under 20 kronor 

5 saker du kan göra med gamla äpplen 

 Krämig kasslergratäng 

 

Mer om detta


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…