Annons

Annons

5 kaloriberäknade middagar

Vi tipsar om 5 kalorisnåla recept som dessutom är goda och lättlagade. En nyttig och kaloriberäknad veckomeny för dig som vill nå eller behålla din drömvikt men samtidigt njuta av god och mättande mat.

Annons

Recept, Marinerad kyckling med citronmos

1. Marinerad kyckling med citronmos

435 kcal/port

250 g kycklinglårfilé
½ gul lök
1 msk japansk soja
1 msk olivolja
1 msk pressad citron
½ msk finriven ingefära

Mos
300 g potatis
1 msk smör
ca 1 dl mjölk
½ citron, finrivet skal + 1/2 msk saft
salt och svartpeppar
2 msk finhackad persilja

Till servering
grönsallad

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Lägg kycklingen i en ugnsform. Finhacka löken och blanda med resterande ingredienser. Vänd runt kycklingen med marinaden i formen. Låt stå 30 min. Tillaga i ugnen tills kycklingen är genomstekt, ca 25 min.

2. Mos: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och vispa till ett slätt mos med smör och mjölk. Smaka av med citronskal, -saft, salt och peppar. Vänd ner persiljan.

3. Servera kycklingen med skyn, moset och grönsallad.

 

Recept, Biff med grönsaker

2. Biff med grönsaker

400 kcal/port

2 skivor fin biff à 150 g
salt och peppar

Grönsaker
200 g morötter
½ msk olivolja
salt och peppar
200 g champinjoner
1½ msk smält smör
½ finriven vitlöksklyfta
150 g haricots verts

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Borsta eller skala morötterna. Dela dem på längden och lägg på en plåt med bakpapper. Blanda med olja, salta och peppra.

2. Putsa champinjonerna. Blanda smör och vitlök och blanda med champinjonerna. Salta. Lägg champinjonerna en bit från morötterna på plåten eller i en egen ugnsform. Tillaga morot och svamp i ugn ca 20 min (ev svampen lite kortare).

3. Koka haricots verts i saltat vatten, 3 min.

4. Stek köttet till önskad stekgrad och servera med morötter, champinjoner och bönor.

 

Recept, Sallad med kallskuret

3. Sallad och kallskuret

440 kcal/port

1 ägg
1 tsk vinäger
1 tsk fransk senap
1/2 dl rapsolja
½ vitlöksklyfta
salt och cayennepeppar
1 msk hackad gräslök

Sallad
100 g blandad grönsallad
75 g haricots verts
1 stor morot
¼ rödlök

Till servering
200 g tunna skivor kallskuret som rostbiff eller kalvstek

Gör så här

1. Koka upp ägget från kallt vatten och sjud 2 min. Spola genast kallt och knäck ner i en bunke, gröp ur ägget med en sked.

2. Tillsätt vinäger och senap i bunken med ägget och mixa slätt. Tillsätt oljan i en fin stråle under mixning. Smaka av med finriven vitlök, salt och cayennepeppar. Vänd ner gräslöken.

3. Sallad: Riv grönsallad i bitar. Koka haricots verts i lättsaltat vatten 2–3 min. Hyvla moroten och skiva rödlöken tunt, blanda med salladen. Ringla dressingen över salladen och servera med kallskuret.

 

Recept, Pasta med svamp och nötter

4. Pasta med svamp och pistaschnötter

500 kcal/port

140 g pasta (okokt vikt)
1 dl av pastavattnet
½ dl matlagningsgrädde
½ msk maizena ljus redning
1 dl (40 g) riven lagrad ost, tex prästost
150 g shiitake el champinjoner
1 tsk smör
salt och svartpeppar
2 msk (20 g) skalade pistaschnötter
2 msk hackad persilja

Till servering
½ squash
1 tsk smör

 

Gör så här

1. Koka pastan enl anv på förp. Ta undan 1 dl av pastavattnet innan vattnet hälls av.

2. Koka upp pastavattnet i en liten kastrull med grädden och ½ msk maizena ljus redning. Vispa i osten och smaka av med salt och peppar.

3. Putsa och skär svampen i bitar. Stek i smör tills vätskan ångat bort, men bränn dem inte. Salta och peppra. Blanda pastan med sås, svamp, grovhackade nötter och persilja.

4. Dela squashen i bitar och stek i smör, salta och servera till.

 

Recept, fisk med citron och örter

5. Citron- och örtmarinerad fisk

420 kcal/port

150 g vit fisk, tex hällefilé
150 g lax

Marinad
finrivet skal av ½ citron och ca 1 msk saft
½ finriven vitlöksklyfta
1 msk olivolja
½ dl blandade hackade örter, tex persilja, dragon och timjan
½ tsk flingsalt

Till servering
300 g potatis
½ msk smör
finrivet skal av ½ citron
2 msk hackade örter
1 krm flingsalt
grönsallad

 

Gör så här

1. Skär fisken i stora bitar. Blanda marinaden i en skål och vänd runt med fisken. Låt stå 30 min.

2. Ta upp och stek fisken hastigt i en stekpanna tills den har fin färg. Häll på marinaden, täck med lock och stek klart fisken.

3. Koka potatisen, dela ev stora bitar. Smält smöret i en panna och slunga runt potatisen i det. Smaksätt med citronskal, örter och salt. Servera till fisken med sallad.

 

Läs mer:

Nyttig och lättlagad mat för hela veckan

Kaloriberäknade middagar för 5 dagar 

3 nyttiga och goda smoothies

 

Av Carolina Soudah

Foto: Kent Jardhammar

Läs också:

Dela
(143)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…