Annons

Annons

4 mumsiga kakor i långpanna

Alla älskar lättbakade långpannekakor! Kokboksförfattaren Kristina Eriksson har samlat recept på klassiker och nya favoriter i boken "Baka i långpanna" (Semic). Här bjuder hon på några godbitar från boken!

Dela
(54)

Cheesecakerutor med dulce de leche och mjölkchokladganache

1. Cheesecakerutor med dulce de leche och mjölkchokladganache

Visst kan man göra cheesecake i långpanna! Kolakrämen dulce de leche hittar du bland butikens bakingredienser.

24 stycken

250 g digestivekex
125 g smör
1 burk dulce de leche à 400 g

Annons

Philadelhiafyllning
400 g Philadelphiaost
3 dl turkisk yoghurt
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
4 ägg
2 msk vetemjöl

Mjölkchokladganache
100 g smör
200 g mjölkchoklad
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk

Garnering
citronmeliss
florsocker
Ugn 175°

 

Gör så här

1. Kör digestivekexen i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och tillsätt det till matberedaren. Kör några sekunder till. Tryck ut smulorna i en bakpappersklädd långpanna, 25×35 cm, och ställ den kallt.

2. Blanda Philadelphia, turkisk yoghurt, socker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl med en elvisp i en bunke. Lägg dulce de lechen i en djup tallrik och värm den några sekunder i mikron. Bred ut dulche de lechen över digestivebottnen. Häll Philadelphiafyllningen ovanpå. Grädda i 175 i 30–40 min, den ska få lite färg. Låt kakan kallna.

3. Smält smör i en kastrull och tillsätt chokladen delad i bitar när hälften av smöret smält. När alltsammans är smält, dra av kastrullen från värmen och tillsätt sirap och mjölk. Rör om och ställ chokladganachen kallt tills den tjocknat.

4. Bred chokladganachen på kakan. Ställ kakan kallt i några timmar. Skär den i jämnstora bitar och garnera med citronmeliss. Förvara rutorna i kylen. Sikta över florsocker före servering.

Läs mer: Vit chokladcheesecake med hallon 

 

Nutella- och jordgubbsrutor

2. Nutella- och jordgubbsrutor

Jag är svag för kombinationen Nutella och jordgubbssylt. De här långpannerutorna är väldigt goda att äta nybakade eller värmda i mikron.

24 stycken
125 g margarin el smör
3 ägg
2 1⁄2 dl strösocker
3 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 msk vaniljsocker
1⁄2 msk bakpulver
2 dl Nutella
2 dl jordgubbssylt

Garnering
ca 2 dl Nutella
citronmeliss
florsocker
Ugn 200°

 

Gör så här

1. Smält matfettet i en kastrull. Låt det svalna något.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner det smälta fettet och mjölblandningen i äggsmeten. Bred ut hälften av smeten i en bakpappersklädd långpanna, 20×30 cm.

3. Värm Nutellan i en tallrik i mikron i några sekunder. Klicka Nutella och därefter jordgubbssylt i långpannan. Toppa med resterande sockerkakssmet. Grädda kakan en bit ner i ugnen i 200° i ca 20 minuter.

4. Låt kakan svalna något och skär den i rutor.

5. Värm Nutellan till garneringen och lägg en klick ovanpå varje ruta. Toppa med citronmeliss och siktat florsocker.

Läs mer: Så enkelt gör du egen nutella 

 

Kokosrutor med mascarpone- och limekräm

3. Kokosrutor med mascarpone- och limekräm

Kokos är gott men behöver ofta lite syra, så här blandar jag den med lime. Kokoschips kan ersättas med vanliga kokosflingor.

24 stycken
150 g margarin el smör
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl kokosflingor
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk pressad lime

Mascarpone- & limekräm
250 g mascarpone (italiensk färskost)
1⁄2 dl florsocker
finrivet skal från 1 lime
2 tsk pressad lime

Garnering
kokoschips
Ugn 175°

 

Gör så här

1. Smält matfettet i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke.

2. Blanda kokosflingor, vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner mjölblandningen, det smälta fettet och pressad lime i äggsmeten. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna, 20×30 cm. Grädda kakan i mitten av ugnen, 175° , i ca 25 minuter. Känn efter med en provsticka så att kakan är färdig. Låt kakan svalna något.

3. Blanda mascarpone, florsocker, limeskal och pressad lime till en bredbar kräm. Bred krämen ovanpå kakan och strö på kokoschips. Skär kakan i rutor.

Läs mer: Mandelrutor med kokos och choklad

 

brownies

4. Brownies à la New York

En av de godaste brownies jag ätit fick jag på ett litet enkelt café i East Village i New York för något år sedan. Det här är mitt försök att återskapa det semesterminnet och jag tycker att jag lyckats bra!

20 stycken
150 g mandelmassa
4 msk mörk rom
100 g margarin el smör
100 g mörk choklad el mörk blockchoklad
2 ägg
2 dl strösocker
1 1⁄2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Topping
100 g mörk choklad el mörk blockchoklad
Ugn 175°

 

Gör så här

1. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och lägg den i en liten skål. Häll rom över mandelmassan och låt det dra i 15 minuter.

2. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt chokladen delad i bitar när fettet smält till hälften. Dra av kastrullen från värmen.

3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda ner chokladblandningen, mjölblandningen och sist mandelmassan i äggsmeten. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna som mäter 20×30 cm. Hacka chokladen grovt och strö den ovanpå smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175° i ca 25 minuter.

4. Låt kakan svalna något och skär den i rutor.

 

Läs mer

Saftiga chokladrutor i långpanna

Citronrutor i långpanna

Hallontosca i långpanna

 

Av Kristina Eriksson

Foto: Anna Clarén


Läs mer om:

Dela
(54)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…