Annons

Annons

4 glutenfria kakor i långpanna

Långpannebak är smart och effektivt – det blir ju så många kakor! Här tipsar vi om fyra härliga långpannekakor utan gluten – kärleksmums, saftiga mandelrutor, cheesecake och ljuvlig vaniljkaka med bär.

Dela
(0)

Ljuvliga cheesecakerutor.

Ljuvliga cheesecakerutor.

 

1. Ljuvliga cheesecakerutor

Hallon och vit choklad är en ljuvlig kombination i cheesecake. Den här kan serveras som tårta, räcker till 24 generösa bitar.
ca 24 st

Botten
125 g smör
400 g glutenfria cookies och digestivekex, hälften av varje
½ msk kakao

Annons

Fyllning
6 gelatinblad
400 g hallon, gärna frysta (tinade)
3½ dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
5 ägg
2 dl strösocker
500 g färskost, typ philadelphia
Topping
300 g vit choklad
2 dl crème fraiche (34 %)

Garnering
ca 300 g färska hallon (24 st)
citronmeliss
florsocker

Gör så här

1. Botten: Smält smöret. Krossa cookies och digestivekex fint. Blanda med smöret och kakaon. Tryck ut blandningen i en liten långpanna, ca 25×40 cm, med bakpapper. Ställ in i frysen eller kylen.

2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mosa hallonen. Vispa grädden med vaniljsockret.

3. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt färskosten och vispa samman till en slät smet.

4. Häll av vattnet från gelatinbladen och låt dem smälta på svag värme i en kastrull. Ta ca ½ dl av den vispade grädden och rör samman med det smälta gelatinet. Rör ner gelatinblandningen i färskostsmeten. Vänd i resterande grädde och hallon. Häll smeten ovanpå bottnen. Ställ in i frysen. Låt stå ca 1 tim.

5. Topping: Hacka och smält den vita chokladen och blanda ner den i crème fraichen, lite i taget. Bred toppingen på kakan. Ställ tillbaka formen i frysen. Låt stå i frysen ytterligare några tim.

6. Ta fram kakan ca 30 min före servering. Garnera med hallon och citronmeliss. Pudra ev lite florsocker över kakan.

 

Saftiga kärleksmums.

Saftiga kärleksmums.

2. Kärleksmums

Med kokos i smeten blir kakorna extra saftiga och goda.

ca 30 st

200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl fin glutenfri mjölmix, tex Sempers
2½ dl kokosflingor
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
¾ dl kakao
1½ dl kesella (ca 10%)

Mockaglasyr
150 g smör
3/4 dl kakao
1 msk vaniljsocker
3/4 dl starkt kaffe, rumstemp
6½ dl florsocker
Garnering
ca 1 dl kokos

Ugn 200°

Gör så här

1. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten växelvis med smöret och kesellan.

2. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakpapper.

3. Grädda kakan i ca 15 min. Låt svalna.

4. Mockaglasyr: Smält smöret. Ta det från värmen. Rör i resten av ingredienserna. Bred glasyren på kakan. Strö på kokos.

5. Låt glasyren stelna. Skär upp kakan i rutor.

 

Mandelrutor med citron.

Mandelrutor med citron.

3. Mandelrutor med citron

Fin smak av citron har de här lyxiga kakorna som innehåller både mandelmassa och malen mandel.

ca 28 st

200 g smör
7 ägg (gulor + vitor)
½ dl strösocker
600 g mandelmassa, smulad el riven
150 g malen mandel el mandelmjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
ca 2 msk pressad citronsaft

Dekoration
ca 50 g mandelspån
florsocker

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Smält smöret. Ta från värmen. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa samman gulorna med sockret och mandelmassan.

2. Blanda mandel/mandelmjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med smöret, citronskalet och -saften.

3. Vispa äggvitorna till ett vitt skum, ej för hårt. Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten. Bred ut smeten i en liten långpanna, ca 25×35 cm, med bakpapper.

4. Dekoration: Strö på mandelspånen.

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna. Skär i rutor.

 

Vaniljkaka med bär.

Vaniljkaka med bär.

4. Vaniljkaka med bär

Mjuk och härligt vaniljdoftande är den här kakan. Toppa med bär efter tycke och smak!

ca 30 bitar

4 ägg
4 dl strösocker
4 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl vatten, kallt

Vaniljtopping
150 g smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor

Garnering
200–300 g blandade bär, tex jordgubbar, blåbär och hallon

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i smeten växelvis med vattnet.

2. Häll smeten i en långpanna, ca 25×35 cm, med bakpapper.

3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.

4. Vaniljtopping: Smält smöret. Ta från värmen. Rör i socker, vaniljsocker och äggulor. Fördela krämen över kakan. Låt stelna.

5. Garnering: Dekorera med valfria bär.

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Första hjälpen för dig som är glutenintolerant! 

– Hemmets i samarbete med Tidningen Glutenfritt –

Gott & Glutenfritt är kursen för dig som vill veta mer om glutenproblem och hur du lever ett gott glutenfritt liv 

Glutenfritt onlinekurs

Efter att du gått den här kursen kommer du att ha all kunskap och verktyg du behöver för att kunna leva ett normalt och bra liv, trots glutenintolerans.

Du lär dig vilka råvaror du ska undvika, vilka som är bra för dig, får 72 lättlagade och goda recept för vardag, fest och årets alla högtider. Dessutom kan du dela med dig av recepten till familj och vänner när du ska gå på middag eller fest.

Pris: Just nu 199 kr Ordinarie: 249 kr

knapp ny


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…