Annons

Annons

25 procent blir friska från sin pollenallergi!

Annons

 

pollen

Våren är en jobbig tid för alla pollenallergiker. Näsan rinner eller är täppt, ögonen kliar och nysningarna avlöser varandra. Det är inte roligt när man inte kan njuta av mildare väder och spirande grönska utomhus. Men det finns hjälp för alla! Här tipsar vi om hur du bäst undviker att drabbas av allergiska besvär och hur du själv kan lindra allergin. Nu finns nämligen nya och mer effektiva läkemedel – och forskarna arbetar med att ta fram enklare metoder för att vaccinera bort allergin.

pollen3Morgan Andersson är överläkare vid öron-näsa-hals-kliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund och svarar i Hemmets Veckotidning nr 13 på frågor om pollenallergi.
Vad beror pollenallergi på?
Pollenallergi innebär att man är överkänslig mot pollen. När pollen kommer i kontakt med slemhinnan i näsan reagerar kroppen på proteinerna som finns i pollen med att starta en inflammation i slemhinnan som ger olika symtom.
Vilka är symtomen?
Nysningar, rinnsnuva, täppt näsa och klåda i ögonen är vanliga symtom.
Hur många har pollenallergi?
Omkring 20 procent av befolkningen.
När får man pollenallergi?
Det kommer oftast i skolåldern, men man kan även få pollenallergi i vuxen ålder.
Kan man bli frisk från pollenallergi?
Ja, 25 procent av de drabbade blir av med sin allergi för gott inom åtta år. Ju äldre man är, desto större är chansen att den växer bort.
Varför får man det?
Ärftlighet betyder mycket. Om båda föräldrarna har pollenallergi ökar risken att barnen också får det. På senare år har allergierna ökat mycket och varför det är så vet vi inte. En teori är att det har med ökad renlighet att göra.
Kan allergin utvecklas till andra sjukdomar?
Om man utsätter sig för mycket pollen, särskilt i samband med fysisk ansträngning, ökar risken för att man ska få astma. Pollenallergiker har en ökad risk jämfört med ickeallergiker att drabbas av astma.
Vilken behandling finns vid pollenallergi?
Om man har lindriga besvär kan man börja med BLOX4Allergy, en nässpray som hindrar pollen från att komma i kontakt med slemhinnan i näsan. Nästa steg är receptfria läkemedel, som nässprayer, tabletter och ögondroppar med antihistaminer eller kortison. Nu finns också Dymista, en nässpray med både antihistaminer och kortison. De som har större besvär kan behöva receptbelagd medicin, som kortisontabletter. Det finns tabletter som verkar förebyggande, som Grazax mot gräspollen, där man tar en tablett om dagen i tre år och sedan får man minskade besvär. Har man riktigt stora besvär kan man bli vaccinerad mot allergi, det är en lång behandling där man får sprutor under minst tre år.
Vad händer inom forskningen?
Nya och effektivare läkemedel utvecklas. Sannolikt kommer snart en förebyggande tablett mot björkpollen. Studier pågår med en ny form av vaccinering, där vaccinet injiceras i lymfkörteln.

 

pollen4BLOX4Allergy blir som ett plåster i näsan
BLOX4Allergy är en receptfri nässpray som effektivt stoppar pollen och därmed den allergiska reaktionen.
– Det är inget läkemedel, för det verkar inte inne i kroppen och det innehåller ingen aktiv substans, säger läkaren Morgan Andersson som tillsammans med andra allergiforskare har varit med och utvecklat produkten.
Produkten är en mikroemulsion och består av fettlösliga ämnen i flytande form som sprayas in i näsan. Emulsionen lägger sig som en tunn hinna över slemhinnan i näsan och stoppar pollen från att komma i kontakt med den.
– Det fungerar som ett plåster inne i näsan. Effekten är omedelbar och sitter i ett par timmar på dagen och upp till tolv timmar under natten. Man sprayar på nytt när det behövs, förklarar Morgan Andersson.
För en del räcker det att grundbehandla med BLOX4Allergy, andra behöver komplettera med antihistaminer eller kortison. Andra nässprayer bör tas en halvtimme innan man tar BLOX4Allergy för att de ska ha effekt.
– Det är en ofarlig produkt utan biverkningar. Till fördelarna hör också att man kan minska användningen av läkemedel när man tar BLOX4Allergy.
Produkten fungerar även vid kvalsterallergi.
BLOX4Allergy säljs på apoteken samt i nätbutikerna apoteket.se, apotea.se och allergiprodukter.se. Priset är ca 99 kronor.

 

 

 

pollen5Dymista ger effektivare lindring
I den nya nässprayen Dymista kombineras för första gången antihistaminer och kortison.
– Det är ett stort steg framåt för allergibehandlingen då man får dubbel effekt, säger Olle Zetterström, professor i allergisjukdomar vid Linköpings universitet.
Tidigare har det bara funnits nässprayer med antingen antihistaminer eller kortison. Antihistaminer verkar mot de histaminer som frigörs vid en allergisk reaktion. Kortison motverkar inflammationen som är en följd av den allergiska reaktionen.
– Studier visar att Dymista ger effektivare lindring. Den ger effekt snabbare, redan efter 30 minuter märker man av den. Dessutom minskar allergibesvären mer, det gäller både nästäppa och rinnande ögon.
Därför kan Dymista vara ett alternativ för dem med lite svårare allergi, som tidigare tagit kortisontabletter.
– Kortisonmolekylen som finns i nässpray verkar bara lokalt och bryts ner lätt. Därför slipper man de biverkningar man kan få av kortisontabletter, säger Olle Zetterström.
Trots det finns det biverkningar även vid användning av Dymista.
– En del kan få näsblod, speciellt om man sprayar fel. Men även om näsblodet är obehagligt är det helt ofarligt och ger inga bestående men i slemhinnan. Man kan alltså fortsätta med nässprayen även om man får näsblod.
Dymista är receptbelagt och säljs på apoteken. Det ska inte användas av barn under 12 år. En förpackning kostar ca 240 kronor.

 

 

 

Så mår du bättre
Det finns mycket du kan göra för att lindra besvären under pollensäsongen.
1. Tänk på att börja med allergiläkemedel innan besvären kommer och ta dem regelbundet.
2. Håll koll på pollenprognosen och anpassa dig efter den.
3. Tvätta håret på kvällen så slipper du på pollen på kudden.
4. Skölj näsan med koksaltlösning.
5. Torka inte tvätt utomhus och vädra inte kläder och sängkläder ute.
6. Tänk på att stress förvärrar symtomen, försök ta det lugnt.
7. Städa ofta. Det är bättre att våttorka än att dammsuga.
8. Sov inte med öppet fönster eftersom pollen kan komma in då.
9. Undvik mjuka och heltäckande mattor.
10. Träna inte utomhus när det är mycket pollen i luften.
11. Tänk på att husdjur som har varit utomhus kan ha pollen i pälsen.
12. Undvik tobaksrök.

Så ser säsongen ut
Redan i februari börjar pollensäsongen i södra Sverige när hasseln blommar. Säsongen kan vara ända till september då det är tid för gråbo.
Februari–mars: Hassel och al.
Mars–maj: Björk, alm och sälg.
Maj–september: Gräs.
Juli–september: Gråbo.

Forskning pågår
Intralymfatisk immunterapi heter en ny vaccinationsmetod som innebär att ett allergivaccin injiceras direkt i lymfkörteln i ljumsken. Patienten får injektioner vid tre tillfällen med tre veckors mellanrum och blir därefter av med sin allergi. Den nya metoden är mer effektiv än den allergivaccinering som hittills funnits då patienten fått upprepade injektioner i underhudsfettet i minst tre år. Fördelarna är både en snabbare behandling för varje patient och att fler patienter därmed kan vaccineras.
Just nu pågår en studie av intralymfatisk immunterapi med omkring 100 patienter i Malmö och Stockholm och när resultaten har utvärderats kan behandlingen bli ett alternativ för patienter med svår allergi.

AV ANETTE BÜLOW
FOTO: SHUTTERSTOCK, PRIVAT

Läs också:

Dela
(1)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…