Annons

Annons

11 frågor om hjärtsvikt

Hjärtsvikt är en både vanlig och allvarlig sjukdom, varje år drabbas drygt 25 000 svenskar. Och ju äldre vi blir, desto större är risken att insjukna. Gerhard Wikström, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och ordförande i kardiologföreningens hjärtsviktsgrupp, svarar här på frågor om sjukdomen.

Dela
(0)

2
Visa bildspel

/
11 frågor om hjärtsvikt
...
Visa mer

1. Varför får man hjärtsvikt?

De vanligaste bakomliggande orsakerna är högt blodtryck och kranskärlssjukdom.

 

2. Vad händer i kroppen?

Hjärtat orkar inte pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen, vilket gör att cellerna får för lite näring och syre. Antingen beror det på att hjärtmuskeln är för svag och inte orkar dra ihop sig tillräckligt eller så är hjärtväggarna för styva. Men det kan också bero på ett klaffläckage eller att klaffarna fungerar dåligt.

Annons

 

3. Vanligaste symptomen?

Trötthet, andfåddhet och vätskeansamling i kroppen. Många går med en odiagnostiserad hjärtsvikt tills läget blir akut.

 

4. Hur ställer man diagnos?

Med hjälp av ett EKG och ett specifikt blodprov, kallat BNP.

 

5. Vem drabbas?

Varje år insjuknar 25–30 000 personer i hjärtsvikt, men antalet ökar med åldern, över 10 procent av den äldre befolkningen har hjärtsvikt. Medelåldern för hjärtsviktspatienter är 75 år och det är ungefär lika vanligt hos kvinnor som hos män.

 

6. Hur allvarligt är det?

Mycket allvarligt, därför är det viktigt att diagnostisera det i tid!

 

7. Vad görs vid en kateterburen klaffintervention?

Oftast går man genom artären i ljumsken, armhålans artär (nyckelbensartären) eller hjärtats spets. Läkaren använder en biologisk klaff som expanderar när den sätts på plats. Det är ett skonsamt ingrepp jämfört med öppen kirurgi. Patienten är oftast vaken, men kraftigt bedövad.

 

8. Vem kan opereras?

Metoden passar alla, men gynnar framförallt de äldre och sjuka. Och den ger omedelbar effekt, så det är en stor vinst i livskvalitén!

 

9. Vad finns det för andra behandlingar?

Blodtryckssänkande och vätskedrivande medel, dvs ACE-hämmare, betablockerare och MRA, som bromsar systemet som tror att det är vätskebrist. Vi har också sett ett samband mellan järnbrist och hjärtsvikt. Eftersom både järnbrist och ett lågt blodvärde har betydelse vid hjärtsvikt ser vi till att behandla båda dessa tillstånd, oftast med injektioner.

 

10. Vad är viktigt att veta?

Ett förstorat hjärta kan dra ihop sig om man kartlägger bakgrunden och ger rätt behandling. Tyvärr visar studier att bara en femtedel med hjärtsvikt får optimal behandling.

 

11. Vad kan patienten själv göra?

Var noga med dina mediciner och slarva inte, ta rätt dos och regelbundet. Se också över din livsstil, kost och motion är viktigt, var måttlig med alkoholen och sluta röka.

 

Av Christina Mellberg

Foto: Christina Mellberg, Shutterstock

 

Mer intressant läsning: 

Hjärtbytet var Emmas enda chans 

Kamma bort din värk

Tröttheten tog över mitt liv 

Ingen förstod varför jag var så trött 

Visste du att...

... i Sverige lever cirka 200 000 personer med hjärtsvikt!

Motion minskar risken

Nya studier visar att fysisk aktivitet kan minska risken för hjärtsvikt. Svenska forskare har följt närmare 40 000 personer, 20–90 år, sedan 1997. Den grupp som rörde sig mest på fritiden hade 46 procent lägre risk att drabbas av hjärtsvikt än de som varit minst aktiva. Antingen tränade de hårt minst 30 minuter om dagen eller måttligt i en timme, som t ex jogging eller simning. Men även motion på ganska låg nivå kan ge positiva hälsoeffekter.

Två olika orsaker

Det finns två typer av hjärtsvikt med två olika grundorsaker, det är inte ovanligt att man har båda samtidigt.

Systolisk hjärtsvikt: Beror på att hjärtats pumpförmåga är nedsatt. Blodet kan inte pumpas ut i kroppen tillräckligt effektivt, med sämre syresättning av kroppens organ och vävnader som följd.

Diastolisk hjärtsvikt: Kammarvägen är inte tillräckligt elastisk, vilket innebär att hjärtat får svårt att fyllas med blod. Därmed blir blodförsörjningen till kroppens vävnader och organ nedsatt.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…