Annons

Annons

1 deg 3 vetebröd!

Annons

Chokladsnäckor

Med en grunddeg kan man komma långt! Här har vi valt att fylla och baka ut godsakerna på tre olika sätt. Vi bullar upp med läckra chokladsnäckor, drottningbullar och en ljuvlig vetekrans!

Grunddeg till vetebröd

50 g jäst

4½ dl mjölk (ca 20º)

1¼dl strösocker

1 tsk stött kardemumma

½ tsk salt

1 ägg

14–15 dl vetemjöl

150 g mjukt smör

 

Gör så här

1. Smula ner jästen i en skål. Lös upp jästen i mjölken.

2. Tillsätt socker, kardemumma, salt, ägg och ca hälften av mjölet. Blanda samman.

3. Klicka i det riktigt mjuka smöret och blanda till en deg. Tillsätt det mesta av det resterande mjölet. Arbeta till en smidig deg.

4. Låt jäsa under duk i minst 1 tim.

 

Chokladsnäckor

Kanelbullar på nytt sätt – med härlig chokladfyllning!

ca 13 st

1/3 grunddeg till vetebröd

Fyllning

100 g mjukt smör

½ dl rörsocker

1 msk kakaopulver

½ msk malen kanel

Pensling & garnering

ägg

pärlsocker 30–50 g

mörk choklad

Ugn 225–250º

 

Gör så här

1. Blanda och låt degen jäsa enl grundreceptet.

2. Fyllning: Rör ihop ingredienserna. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30×40 cm. Bred på fyllningen och rulla samman som en rulltårta. Skär upp i 13 skivor och lägg i formar. Låt jäsa under duk 30–40 min.

3. Pensla med lätt uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.

4. Grädda i mitten av ugnen 7–8 min. Hacka och smält chokladen över vattenbad. Ringla den över bullarna.

Drottningbullar

Drottningbullar

Förgyll fikastunden med hembakade bullar med hallon och blåbär!

ca 10 st

1/3 grunddeg till vetebröd

Fyllning

150–200 g blåbär & hallon

Pensling & garnering

ägg

2–3 msk strösocker

Ugn 225º

 

Gör så här

1. Blanda och låt degen jäsa enl grundreceptet.

2. Kavla ut degen och ta ut ca 10 rundlar, ca 10 cm i diam. Lägg dem på plåtar med bakpapper.

3. Fördela bären i mitten av rundlarna. Vik upp och nyp en kant runt bären. Låt jäsa 30–40 min under duk.

4. Pensla kanterna med lätt uppvispat ägg och strö socker på bären och på degkanten.

5. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.

Vetekrans

Kalasfin vetekrans

Fyll vetekransen med mandelmassa som smaksatts med lime och ringla över florsockerglasyr – extra gott!

1 krans

1/3 grunddeg till vetebröd

Fyllning

75 g smör, mjukt

2–3 msk strösocker

150 g riven mandelmassa

rivet skal & saft av 1 lime

Pensling & garnering

ägg

1 dl florsocker

ca 2 tsk vatten

Ugn 200º

 

Gör så här

1. Blanda och låt degen jäsa enl grundreceptet.

2. Fyllning: Rör samman ingredienserna. Kavla ut degen till ca 50×15 cm. Bred på fyllningen. Rulla samman från långsidan och forma till en krans.

3. Klipp djupa snitt i rullen. Lägg varannan flik åt vänster, varannan åt höger. Låt jäsa under duk i 30–40 min.

4. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min.

5. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr, ringla den över kransen.

Av: Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(12)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…